Close the dialog

Kapcsolatfelvétel

Feliratkozás hírlevélre

Bejelentkezés

Az EFT egy rövid (8-20 üléses) strukturált megközelítése a párterápiáknak, amelyet Sue Johnson és Les Greenberg alkotott meg az 1980-as években. Ezt a megközelítést családokkal és egyénekkel is alkalmazzák. Az EFT terápiás beavatkozásai integrálják a humanisztikus és élménycentrikus megközelítéseket annak érdekében, hogy újrastrukturálják az érzelmi élményeket, és a rendszerszemléletű, strukturális megközelítést a pár tagjai között zajló interakciók újrastrukturálására. Az EFT hatékonyságával kapcsolatban meglehetősen nagyszámú kutatás látott napvilágot. Ezek az eredmények nagy terápiás hatást mutatnak, melyek hosszú távon is fennmaradnak.  Az EFT hatékonyan alkalmazható számos különböző típusú párral végzett munka során kórházi keretben, magánpraxisban és egyetemi képző központokban is. Előzetes eredmények vannak az EFT hatékonyságával kapcsolatban olyan párok esetében, amelyek depresszióval, vagy traumát követő szorongással, vagy testi betegségekkel, illetve megbocsátási dilemmákkal küzdenek. Az EFT-t különböző kultúrájú csoportokkal és különböző iskolai végzettségű párokkal használták Észak-Amerikában, Ausztráliában, Új-Zélandon, Európában, Afrikában és Ázsiában.

 

 

Az EFT ereje abban rejlik, hogy magába foglalja a legújabb tudományos eredményeket a felnőtt intim kapcsolatokról. 

 

A párterapeuta számára a következőket nyújtja:

 

1. Egy világos fókuszt a kapcsolati distressz elemeire vonatkozóan, melyet alátámasztanak az érzelmekről, a párkapcsolati distresszről és kapcsolati elégedettségről szóló legfrissebb kutatások. Az EFT térképet kínál párkapcsolati problémákhoz és erősségekhez. Hatékony célratörő módszer. 

 

2. Egy rendszerszemléletű gyűjteményt a terápiás intervenciókról és stratégiákról. Az EFT a változás folyamatát 3 szakaszban és azon belül 9 lépésben írja le.  A változási események jól körülhatároltak és összefüggenek a terápia eredményességével. A terápiás folyamatra vonatkozó kutatások vizsgálták az ülés alatti változási eseményeket és a kulcsfontosságú intervenciókat.  

 

3. Az EFT megfelel azon kritériumoknak, amelyeket az Amerikai Pszichológiai Társaság (American Psychological Association) állított fel az empirikusan bizonyított intervenciókkal kapcsolatban.  Az EFT módszerét különböző körülmények között különböző kutatók vizsgálták, szigorú kutatási módszereket használva, mint amilyen a terápiás hitelesség igazolása. A követéses vizsgálatok pozitív eredménnyel zárultak. Az EFT bizonyította hatékonyságát. 

 

4. Magas fokú általánosíthatósággal rendelkezik, mivel számos különböző típusú distresszt megélő pár számos különböző problémájára alkalmazták már eddig. Az EFT felhasználási köre igen széles. 

 

5. Elmélete a felnőtt szerelem első igazolt és koherens elméletén nyugszik – a kötődéselméleten. Ez a magyarázó keretrendszer lehetőséget ad a párkapcsolati distresszt okozó dráma átfogó megértésére, a terápia céljainak meghatározására, és azon alapvető dinamikák és pillanatok megértésére, amelyek meghatározzák a szerelemi kapcsolatokat. Az EFT a pár tagjai közötti kötelék erősségeivel is foglalkozik. Az EFT úgy tekint a párkapcsolati distresszre, mint amelyet a negatív érzelmek mindent elsöprő ereje tart fenn. 

 

Ez az érzelem nemcsak visszatükrözi, hanem be is indítja az interakció merev és korlátolt mintázatait, mint amilyen például a követelő-visszavonuló mintázat. Ezek a mintázatok ellehetetlenítik azt a biztonságos érzelmi elkötelezettséget, amely szükséges egy biztonságot adó kapcsolathoz.

 

Az EFT céljai a következők: 

• A kulcsfontosságú érzelmi válaszok kiterjesztése és újraszervezése 

• Egy pozitív elmozdulás elősegítése a pár tagjai közötti interakciós mintázatok és pozíciók vonatkozásában.

• A pár tagjai között egy biztonságot adó kötelék kialakítása.  

 

//Forrás: Sue Johnson: EFT Externship Manual. 2014. Fordította: Török Szabolcs//